Hebt u een klacht, blijf er dan niet mee lopen!

Fysiotherapie wordt meestal vergoed.

Bijna drie miljoen mensen, jong en oud, vinden jaarlijks hun weg naar de fysiotherapeut. Het kan daarbij gaan om klachten opgedaan tijdens het werk of sporten. Het kunnen ook de lichamelijke gevolgen zijn van een verkeerde beweging, een ongeluk, ziekte of, gewoon door ouder worden. Stel: u hebt een klacht of een aandoening waar de fysiotherapeut u mee kan helpen. Wat wordt dan door de zorgverzekering vergoed?

Elke Nederlander kan zelf besluiten om direct contact op te nemen met een fysiotherapeut. U hebt daarvoor geen verwijzing nodig van de (huis)arts. Bent u bij de fysiotherapeut dan luistert hij of zij naar de reden van uw komst en uw wensen tot verbetering. Hij kijkt samen met u naar uw lichamelijke situatie en uw mogelijkheden. Ook hoe u bent verzekerd zal ter sprake komen. Elke zorgverzekeraar heeft fysiotherapie opgenomen in de aanvullende verzekering. Bent u aanvullend verzekerd dan verschilt het per verzekeraar hoeveel behandelingen fysiotherapie u vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar. Staat in uw zorgpolis dat u onbeperkt verzekerd bent voor fysiotherapie? Dan betekent dat niet dat u altijd recht hebt op fysiotherapie! Uw fysiotherapeut bepaalt, in samenspraak met u, of er voor u een fysiotherapeutische indicatie is. Oftewel of fysiotherapie in uw situatie de meest aangewezen behandeling is. Hebt u geen aanvullende verzekering dan kunt u overwegen om de behandelingen door de fysiotherapeut zelf te betalen.

Door slechte ervaringen met niet betaalde rekeningen is het wel zo dat u nu per behandeling contant betaald, u krijgt dan bij het stoppen van de behandeling uw nota.

Alleen mensen met een aandoening die op de chronische lijst staat, komen vanaf de 21e behandeling in aanmerking voor een vergoeding uit de basisverzekering. De eerste 20 behandeling kunt u met een aanvullende verzekering (deels)opvangen.

Voor kinderen en jongeren geldt voor het kalenderjaar 2013 als basisregel dat de eerste 9 behandelingen fysiotherapie gedekt worden door de basisverzekering, met de mogelijkheid van nog 9 extra behandelingen als de eerste 9 behandelingen nog niet het gewenste resultaat hebben.

Voorwaarden

Zorgverzekeraars bepalen zelf welke aanvullende verzekeringen ze aanbieden en onder welke voorwaarden. Dit betekent dat de verzekeraar u mag weigeren voor de aanvullende verzekering. Ook kan de verzekeraar voor de aanvullende verzekering een hogere premie vragen als u ouder bent. Het acceptatiebeleid voor de aanvullende verzekering verschilt per verzekeraar.

Tot slot

Met adviezen en oefeningen zorgt de fysiotherapeut ervoor dat u weer beter kunt bewegen. Zo haalt u uit het leven wat erin zit! Als u twijfelt of de behandeling die u nodig hebt, voor vergoeding in aanmerking komt en u kunt hierboven het antwoord niet vinden: vraag dan advies aan uw fysiotherapeut of raadpleeg uw polis. Meer informatie kunt u vinden op: www.defysiotherapeut.com.